Cremă de topinambur cu rață afumată

Topinambur cu piept de rață

Ingrediente
Pentru 4 portii avem nevoie de: 500 g topinambur, 2 cartofi mici sau unul mai mare, o bucata de piept de rata afumat (cumparat ca atare), 2 buc. de ceapa mica (echalote) sau o ceapa medie, 10 g untura de rata (sau unt), 100 ml smantana pentru gatit, sare si piper dupa gust, un praf de chimen macinat proaspat, iar pentru decor: o bucata de praz de cca 10 cm, partea alba, si o lingura de ulei de masline sau untura de rata.

Mod de preparare
Curatam mai intai legumele si le taiem cubulete. Punem mai intai ceapa taiata cubulete intr-o tigaie in care am topit untura de rata sau untul si o lasam pe foc, amestecand constant, pana ce se inmoaie, fara a prinde culoare. Adaugam apoi celelalte legume (topinamburul si cartoful) taiate cubulete si adaugam apa cat sa fie acoperite, condimentam usor cu sare si piper. Le lasam pe foc mic cca 20 de minute, pana s-au inmuiat bine. Verificam cu o furculita care trebuie sa le patrunda usor.
Dupa ce s-au inmuiat bine, luam de pe foc si punem continutul in blender si le mixam. Adaugam apoi smantana de gatit si mai mixam putin, apoi gustam si, daca mai este necesar, mai adaugam sare, piper si un praf de chimen.
Pregatim garnitura si decorul astfel: taiem o bucata de praz, partea alba, cca 10 cm, in doua, pe lungime, apoi o taiem fasii foarte subtiri.
Ungem o tigaie cu putin ulei de masline (sau untura de rata) si rumenim foarte usor, pe toate partile, pieptul de rata, nefeliat. Scoatem pieptul il punem intr-un vas acoperit, apoi pregatim decorul.
Prajim fasiile de praz, amestecand continuu pana ce prind o culoare aurie spre aramie si le scoatem pe o farfurioara.

Mod de asezare in farfurie
Feliem mai intai pieptul de rata afumata, cate doua felii pentru fiecare portie. Asezam crema de topinambur in farfurii sau castroane de supa, punem cate doua felii de piept de rata afumata in fiecare farfurie, apoi decoram cu cateva fasii de praz rumenit.

 

Autor: Dana Tudor – danatudor.ro