Cremă de topinambur cu ardei și ouă de prepeliță
Ingrediente
Pentru 15 mini portii servite in vase de portelan sau de unica folosinta, avem nevoie de: 400g topinambur, un cartof mare, 2 ardei kapia copti, 2 buc. de ceapa mica (echalote) sau o ceapa medie, 10 g unt, 100 ml smantana pentru gatit, sare si piper dupa gust, iar pentru garnitura si decor: 15 oua fierte de prepelita, 2 fasii de bacon rumenite, cateva fire de chivas.
Mod de preparare
Coacem mai intai ardeii kapia si ii curatam de coaja, cotoare si seminte. Putem folosii si ardei kapia gata copti, de la borcan.
Curatam apoi ceapa, o taiem cubulete, apoi o punem intr-o tigaie in care am topit untul si o lasam pe foc, amestecand constant, pana ce se inmoaie, fara a prinde culoare.
Curatam tuberculii de topinambur si cartoful, ii spalam bine, apoi ii taiem cubulete pe care le adaugam peste ceapa inmuiata si amestecam. Lasam legumele sa se inmoaie putin, apoi adaugam apa cat sa le acopere, sare si piper si lasam pe foc cca 20 de minute, pana s-au inmuiat bine. Verificam cu o furculita care trebuie sa le patrunda usor.
Dupa ce s-au inmuiat bine, luam de pe foc si punem continutul in blender, adaugam si ardeii kapia, apoi mixam. Adaugam smantana de gatit, apoi mai mixam putin. Gustam si, daca mai este necesar, mai adaugam sare sau piper.
Pentru garnitura si decor:
Fierbem ouale de prepelita si le curatam de coji.
Prajim cele doua fasii de bacon intr-o tigaie pana devin crocante. Dupa ce s-au racit putin, le sfaramam pentru a obtine din ele fulgii crocanti pentru decor.
Taiem rondele cateva fire de chivas.
Mod de asezare in vasele de servire
Asezam crema de topinambur cu ardei in vasele mici de portelan sau de unica folosinta, punem deasupra carte un ou fiert de prepelita, presaram fulgi de bacon prajit si rondele de chivas, asa cum se vede in imaginea de mai jos.
Autor: Dana Tudor – danatudor.ro