Cremă de topinambur cu șofran si chipsuri
Ingrediente
Pentru 4 portii avem nevoie de: 500 g topinambur, 2 cartofi mici sau unul mai mare, 2 buc. de ceapa mica (echalote) sau o ceapa medie, 10 g sau unt, 100 ml smantana pentru gatit, sare si piper dupa gust, cateva fire de sofran, iar pentru decor: cateva chipsuri de topinambur si cateva fire de chivas (puteti inlocui chivas cu patrunjel verde sau microgreens).
Mod de preparare
Curatam mai intai legumele si le taiem cubulete. Punem mai intai ceapa taiata cubulete intr-o tigaie in care am topit untul si o lasam pe foc, amestecand constant, pana ce se inmoaie, fara a prinde culoare. Adaugam apoi celelalte legume (topinamburul si cartoful) taiate cubulete si adaugam apa cat sa fie acoperite, condimentam usor cu sare si piper. Adaugam si cateva fire de sofran. Le lasam pe foc mic cca 20 de minute, pana s-au inmuiat bine. Verificam cu o furculita care trebuie sa le patrunda usor.
Dupa ce s-au inmuiat bine, luam de pe foc si punem continutul in blender si le mixam. Adaugam apoi smantana de gatit si mai mixam putin, apoi gustam si, daca mai este necesar, mai adaugam sare, piper si un praf de boia de ardei dulce sau iute, dupa gust.
Pregatim garnitura si decorul astfel: curatam bucata de topinambur si o taiem in felii subtiri pe care le prajim in baie de ulei. Le scoatem pe un prosop de hartie pentru a le degresa. Taiem cateva fire de chivas in rondele.
Mod de asezare in farfurie
Asezam crema de topinambur cu sofran in farfurii sau castroane de supa, punem cateva chipsuri deasupra si adaugam cateva rondele de chivas.
Autor: Dana Tudor – danatudor.ro