Particularitățile nutritive ale topinamburului

Topinambur Eco tuberculi și flori

Topinamburul se cultivă pentru tuberculii săi alb-violeţi sau galbeni, care se consumă cruzi, prăjiţi sau fierţi în diverse mâncăruri şi mai cu seamă în dietele pentru diabet. Este un produs foarte gustos, crocant, dulce, cu un gust care se aseamănă anghinarei. Topinamburul stochează în tubercul un polifructosan specific numit inulină (20% în tubercul, un edulcorant folosit la îndulcirea produselor destinate diabeticilor sau în dietele de slăbire).
Tuberculul este bogat în minerale (Ca, Mg, K, P), vitamine (ß-caroten, thiamină, lactoflavină, niacină, biotină, acid ascorbic), proteine (lizină, arginină, histidină, cistină, triptofan, acid aspartic), agenţi specifici (cholină, betaină, saponină, quercimetrină) şi enzime (inulinază, proteinaze, invertaze, fosforilaze şi fenolaze).
În prezent, există un curent favorabil consumului de topinambur în defavoarea cartofului sau în paralel cu acesta.